Bezienswaardigheden in Salzburg

In Salzburg is veel te zien en te doen. Zo staat de gehele binnenstad van Salzburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier loop je dus eigenlijk al in een soort van openluchtmuseum. Binnen de stad zijn ook tal van bezienswaardigheden te zien die de moeite waard zijn zoals de middeleeuwse burcht Hohensalzburg en het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Daarnaast is de film ‘The Sound of Music’ een rode draad door de bezienswaardigheden van Salzburg. Rondom deze immens populaire musicalfilm zijn er tal van dingen te ontdekken in Salzburg.

Op deze pagina hebben we een aantal bezienswaardigheden en attracties van Salzburg verzameld die volgens ons de moeite waard zijn als je een dagtrip of een wat langere vakantie in Salzburg doorbrengt.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Salzburg bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Salzburg.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Salzburg
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Salzburg via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Salzburg via Tiqets

Schloss Klessheim

Net even buiten het centrum van Salzburg ligt ‘Schloss Klessheim’. Dit historische kasteel en omliggende park werden in het begin van de achttiende eeuw gebouwd en aangelegd. Het ontwerp is afkomstig van Fischer von Erlach, een Oostenrijkse barokke architectuur. De opdracht was afkomstig van aartsbisschop Johann Ernst Graf von Thun. Het kasteel kreeg daarbij de naam ‘Favorita’. Een ander bijzonder detail van dit kasteel, is het feit dat Hitler er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn intrek nam. Inmiddels behoort ‘Schloss Klessheim’ tot de provincie Salzburg. Voorheen werden er nog wel eens hooggeplaatste bezoekers ondergebracht, maar inmiddels is er een casino, restaurant en opleidingsinstituut gevestigd.

Oude binnenstad van Salzburg

De in grote mate aanwezige barokke gebouwen, de schitterende dom van Salzburg en kerken als de Franziskanerkirche en Stiftskirche Sankt Peter Salzburg hebben er voor gezorgd dat de oude binnenstad van Salzburg genoteerd staat in de werelderfgoedlijst van Unesco. Een wandeling door dit prachtige deel van de Oostenrijkse stad Salzburg is dan ook zeker een aanbeveling waard. Het stadsdeel ‘Festspielbezirk’, wat gelegen is aan de voet van de Mönchsberg, is een groene omgeving aan de voormalige paardenstallen ‘Hofmartstalles’ van de aartsbisschoppen. Dit deel van Salzburg, met het Furtwänglerpark inbegrepen, staat bekend als festival wijk. Aan de Festspielbezirk kun je onder andere het Huis van Mozart, het Grosses Festspielhaus, de kathedraal en de populaire ‘Felsenreitschule’ bezoeken.

Oude binnenstad van Salzburg

Schloss Hellbrunn

In het centrum van Salzburg bevindt zich het zeventiende eeuwse kasteel ‘Schloss Hellbrunn’. Dit paleiselijke onderkomen van prins-aartsbisschop Markus Sittikus van Hohenems werd omstreeks 1614 gebouwd. Schloss Hellbrunn werd in die tijd voornamelijk gebruikt als lustoord. Zo is er bijvoorbeeld een theater, een balzaal en een landgoed met verschillende waterpartijen, beeldhouwwerken, spuitende Hellbrunn fonteinen en gedecoreerde mystieke grotten. Veel bezoekers komen ook naar Schloss Hellbrunn om er het ‘Sound of Music Pavillon’ te bewonderen. Tegenwoordig is een deel van het landschap ingericht als dierentuin. Deze ‘Zoo Salzburg’ beslaat zo’n veertien hectare.

Meer info over Schloss Hellbrunn

Hohensalzburg

Hoog boven de stad Salzburg prijkt het gestalte van het eeuwen oude fort Hohensalzburg. ‘Festung Hohensalzburg’ werd al in de elfde eeuw gebouwd en behoort tot één van de grootste kastelen in Europa. Omstreeks 1077 werd er, in opdracht van de destijds benoemde aartsbisschop Gebhard van het bisdom Salzburg, een woontoren gebouwd. Deze toren was het begin van het uiteindelijk meer dan zevenduizend vierkante meter tellende fort. Bezoekers kunnen deel nemen aan een reis die een aantal eeuwen terug in de tijd gaat. Allerlei verborgen mythes en legendes komen aan bod, waarbij je toegang hebt tot een aantal mysterieuze kamers en andere ruimtes. Zo is een bezoek aan de martelkamer en de vorstenkamer ‘Fürstenzimmern’ een vast onderdeel tijdens je tocht door dit vorstelijke onderkomen van Salzburg.

Meer info over Hohensalzburg

Hohensalzburg

Petersfriedhof

Het kerkhof ‘Petersfriedhof’ in Salzburg is onderdeel van de abdij Sankt Peter. Het oudste graf behoort toe aan Abt Dietmar. Hij overleed in 1288. Aan het Petersfriedhof zijn ook catacomben te vinden. Verder zijn er een aantal kapellen, waaronder de Gertraud kapel, de Kreuzkapel, de Margaret kapel en de Maximus kapel te bewonderen. Inmiddels liggen er ook bekende en invloedrijke personen begraven, zoals de zus van Mozart, Nannerl. Maar ook componisten, architecten en kunstenaars hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Een leuk detail is dat het kerkhof Petersfriedhof ook werd gebruikt in de film ‘The Sound of Music’. De familie Von Trapp hield zich hier schuil toen zijn op de vlucht waren voor de Duitsers.

Mozartplatz

Het rechthoekige plein ‘Mozartplatz’ dateert uit de zestiende eeuw. Het werd aangelegd in opdracht van aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau. Aan de Mozartplatz bevinden zich het Salzburg Museum, de Kanonikalhöfe woningen, gezellige terrassen en in het midden het beeld van Mozart. Dit monument werd gemaakt door de Beierse beeldhouwer, Ludwig Schwanthaler. Het kunstwerk van Mozart werd onder toeziend oog van Mozart’s zoon in 1842 onthult aan de Mozartplatz in Salzburg.

Mozartplatz

Stift Sankt Peter

Het oudste klooster van Salzburg staat bekend als ‘Stift Sant Peter’. Het werd al in 696 opgericht door bisschop Rupert van Worms. Vele monniken en andere leden binnen deze kloostergemeenschap hebben door de eeuwen heen in dit fraaie klooster een zinvol doch sober bestaan genoten. In de middeleeuwen werden er ook lessen gegeven in schrijven. De Stift Sankt Peter huisvest ook de oudste bibliotheek van Oostenrijk. Er liggen zo’n achthonderd manuscripten, dagboeken, boekhoudingen, foto’s, grafische collecties, historische boeken en een kaartencollectie. Daarnaast is er ook nog het Museum St. Peter. Hier kun je verschillende kunstwerken, een mineralen collectie, foto’s, muziekinstrumenten en een collectie oude munten bewonderen. En ook de aangrenzende begraafplaats ‘Petersfriedhof’ is een bezienswaardigheid van de stad Salzburg.

Meer info over Stift Sankt Peter

Stift Nonnberg

De benedictijner abdij ‘Stift Nonnberg’ is een historische plek van Salzburg. Het wordt zelfs gezien als één van de oudste christelijke kloosters in de wereld. ‘Kloster Nonnberg’ werd eveneens opgericht door Rupert van Worms, oprichter van het bisdom Salzburg. Het kloostercomplex bestaat uit een klooster, een kerk, de oude abdij, een aantal kapellen, de Lourdesgrot en de Oberhof. Er is tevens een kloostermuseum waar je uiteenlopende religieuze kunstwerken, altaren en middeleeuwse handschriften kunt bewonderen.

Stieglkeller

De merknaam ‘Stiegl’ is een waar begrip in Oostenrijk. De Salzburger Stiegl is namelijk een geliefd Oostenrijks biermerk wat wereldwijd naam en faam heeft opgebouwd. Enige ervaring met dit biermerk is te ondervinden aan de Festungsgasse 10. Hier bevindt zich namelijk het familiebedrijf de ‘Stieglkeller’ van Salzburg. Vanaf het dakterras van de Stieglkeller kun je genieten van het heerlijke bier, de goede en authentieke keuken en een waanzinnig uitzicht over de stad. Aan de Bräuhausstraße in Salzburg kun je tevens het Stiegl-Museum bezoeken, waar je alles te weten komt over de meer dan vijfhonderdjarige traditie van het merk. Natuurlijk is een bierproeverij in de ‘Braustüberl’ een aangenaam onderdeel van je bezoek.

Meer info over de Stieglkeller

Stieglkeller

Salzburg Residenz

Rondom vier binnenplaatsen werd deze woning gebouwd voor de aartsbisschoppen van Salzburg. Onder het gezag van Wolf Dietrich en diens opvolgers werden delen gesloopt en vakkundig herbouwd en aangepast. Dit onderkomen werd Salzburg Residenz genoemd. De meest ingrijpende verbouwingen vonden plaats aan het eind van de achttiende eeuw. Aartsbisschop Hieronymus Colloredo wilde het geheel moderniseren en had daarbij een duidelijke visie. Zo is er uiteindelijk een indrukwekkend gebouw ontstaan waarin stijlen als renaissance, barokke en klassieke stijlen op prachtige wijze samen komen. De meest stijlvolle ruimtes zijn: Carabinieri zaal, troonzaal, de grote ridderzaal en de slaapvertrekken. Het meer dan honderdtachtig kamers tellende wooncomplex is gebouwd tussen de Domplatz, Residenzplatz en Sigmund Haffner Gasse.

Dom van Salzburg

De huidige in barokke stijl opgetrokken dom van Salzburg werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Het verving hiermee de voorgaande kathedraal uit de twaalfde eeuw. Een hevig brand legde omstreeks 1600 de kathedraal in as en nam daarbij een aantal herenhuizen mee. Veertien jaar later werd de eerste steen gelegd van de huidige dom van Salzburg. De inhuldiging vond plaats in 1628 en werd uitgevoerd door prins-aartsbisschop Paris Lodron. Na diens overlijden werd hij in de crypte van de kathedraal begraven. Het interieur van de dom van Salzburg wordt gedomineerd door het ruim twee-en-dertig meter hoge schip met plafondschilderingen van Ignazio Solari en Donato Mascagni. Daarnaast zijn er nog verschillende zijkapellen en een hoogaltaar die werd ontworpen door Santino Solari. Het veertiende eeuwse doopvont is een erfenis uit de voormalige kathedraal die afbrandde in aan het eind van de zestiende eeuw.

Meer info over de Dom van Salzburg

Dom van Salzburg

Sound of Music Pavillon

Dankzij de film ‘the Sound of Music’ heeft de stad Salzburg veel bekendheid genoten. Op meerdere plaatsen in de stad zijn herkenbare stukken uit de film te ontdekken. Hierom zijn er zelfs audio tours te volgen die je langs plekken brengt als Schloss Frohnburg, Residenzplatz, Schloss Maribell en Stift Nonnberg. Het Sound of Music Pavillon is eveneens een bezienswaardigheid uit de film. Deze is te vinden in het park van Schloss Hellbrunn. Het Sound of Music Pavillon werd gebruikt voor de eerste ontmoeting tussen Liesl en Franz en wordt daarom gezien als een zeer romantische plaats in Salzburg.

Woonhuis familie Von Trapp

Het boek en de film ‘The Sound of Music’ is gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse Maria Kutschera. Deze jongedame die eigenlijk non wilde worden, werd gevraagd om als kinderjuf op de kinderen van weduwnaar Georg von Trapp te passen. Uiteindelijk werden zij verliefd en trouwden zij. Dankzij een economische crisis komen ze financieel in zwaar weer en besluiten ze om met hun kinderen te overleven met het maken van muziek. De inmiddels wereldberoemde familie Von Trapp woonde in Villa Trapp te Salzburg. Het huis is gevestigd aan de Traunstraße, wat ten zuid-oosten van het centrum ligt. In Villa Trapp kun je nu als gast verblijven. Het is namelijk een hotel tegenwoordig. Zowel de sfeer als de inrichting brengen je direct in de stemming om de film te zien. De woning die in de film wordt gespeculeerd als woonhuis van de familie Von Trapp, betreft Schloss Leopoldskron aan de Leopoldskronstraße in Salzburg.

Schloss Mirabell

Het zeventiende eeuwse kasteel ‘Schloss Mirabell’, wordt omgeven door prachtige tuinen. Schloss Mirabell werd als ‘Schloss Altenau’ gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. Het diende destijds als onderkomen voor de geheime maîtresse Salome Alt en kinderen van aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau. Hijzelf verbleef op Hohensalzburg. De opvolger van Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus van Hohenems, veranderde de naam in het huidige Maribell. Liefhebbers kunnen met eigen ogen de pracht en praal van dit kasteel bewonderen. Dit door Unesco betitelde monumentale pand, heeft onder andere een marmeren hal met trap, een kapel, de orangerie, een theater en werkelijk schitterende tuinen, waaronder de ‘Zwergelgarten’.

Schloss Mirabell