Handig om te weten over Salzburg

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Salzburg op één pagina verzameld.Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Salzburg of Oostenrijk kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

In geval van acute nood bel je 112. Dat is hetzelfde noodnummer als in Nederland. Dit gratis noodnummer geldt voor heel Oostenrijk. Mocht je direct de brandweer willen bellen, bel dan naar 122. Voor de ambulance bel je naar 144 en de politie bereik je via het telefoonnummer 133.

Drinkwater

In Salzburg is het leidingwater van uitstekende kwaliteit. Water uit de kraan drinken is dus geen enkel probleem. Mocht je van plan zijn om een wandeling in de bergen rondom Salzburg te gaan manen, vergeet dan niet om voldoende drinkwater voor onderweg mee te nemen. Het is niet zo dat je op de wandelroutes om de zoveel meter een winkeltje tegenkomt. Je gaat immers de vrije natuur in.Elektriciteit

Omdat men in Oostenrijk dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland is het gebruik van wereldstekkers of adapters niet nodig. Het voltage is ook gelijk als bij ons. Alle Nederlandse apparaten zouden daarom zonder enige problemen moeten werken in Salzburg.

Excursies & skip-the-line tickets

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Salzburg bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Salzburg.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Salzburg
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Salzburg via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Salzburg via Tiqets

Feestdagen

In Salzburg worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Salzburg wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria-Hemelvaart
26 oktober – Nationale Feestdag
1 november – Allerheiligen
8 november- Maria-Ontvangenis
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Fooien

Je merkt dat er in Salzburg steeds vaker fooi gegeven wordt. Het is geen verplichting, maar een fooi van pakweg 5 tot 10 procent over de restaurantrekening begint steeds meer een gewoonte te worden in Salzburg. Dat is met name in de gebieden waar veel toeristen komen zoals in de Innenstadt. Doe je alleen een drankje, rond dan in hele euro’s naar boven af. Een fooi voor het kamermeisje (of jongen) kan, maar ook hier geldt dat het niet moet. Laat een fooi van vijftig cent tot een euro per dag achter op je hoofdkussen. Taxichauffeurs geef je een kleine fooi. Naar boven afronden is vaak al voldoende. Ook dit is overigens geen verplichting.

Geld

In Salzburg kun je met de euro betalen. Dat kan zowel cash als met de bankpas of creditcard. Let op dat er niet overal gepind kan worden en dat men niet overal creditcards accepteert. Het is daarom verstandig om in ieder geval wel met voldoende contant geld op stad te gaan voor dat soort gevallen. Je hoeft geen honderden euro’s aan contanten mee te nemen. In Salzburg zijn er immers voldoende geldautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas geld op kunt nemen.

Internet

Lang leve gratis wifi! In Salzburg kun je op vrij veel plekken gratis gebruik maken van internet via wifi. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen bij het hotel, het restaurant of de bar die wifi aanbiedt. Wil je niet afhankelijk zijn van gratis wifi netwerken? Dan kun je gewoon je Nederlandse databundel gebruiken om te surfen en andere dingen te doen die een internetverbinding vereisen. Sommige contracten bij Nederlandse providers kennen wel een limiet wat betreft dataverkeer in andere landen binnen de Europese Unie. Check daarom voor de zekerheid eventjes de voorwaarden bij je provider.

Internet via wifi

Reisdocumenten

Omdat Oostenrijk en Duitsland net als Nederland het Schengenverdrag getekend hebben waarbij er sprake is van vrij verplaatsen van vervoeren, is er officieel geen reisdocument nodig om naar Oostenrijk te reizen. In de praktijk worden er vanwege terroristische dreiging wel weer regelmatig steekproefsgewijze grenscontroles gehouden. Het meenemen van een geldig paspoort of een geldige ID-kaart is daarom zeker aan te raden. Ook luchtvaartmaatschappijen en hotels kunnen vragen om legitimatie.

Taal

In Oostenrijk is Duits de officiële taal en de algemene spreektaal. Er zijn wel wat verschillen in uitspraak en in sommige woorden die in Oostenrijk gebruikt worden. het Oostenrijks-Duits toont sterke verwantschap met het Beierse Duits. Het is geen dialect, maar een variant op een taal. Je kunt het vergelijken met het Vlaams ten opzichte van het Nederlands. Als toerist kun je je op redelijk wat plekken in Salzburg ook met Engels redden. Dat is vooral bij hotels, bij toeristische attracties en bij restaurants en bars in het centrum van de stad. Het is echter altijd handig als je ook wat Duits begrijpt en eventueel ook spreekt.

Tolvignet

Om op de Oostenrijkse snelwegen en belangrijkste autowegen te mogen rijden heb je een tolvignet nodig. Dat moet je al geregeld hebben voor je Oostenrijk binnenrijdt. Je kunt de tolvignetten voor Oostenrijk op verschillende manieren kopen. De handigste manier is gewoon via internet. Doe dat wel op tijd, zodat je niet weg hoeft te rijden zonder vignet. Je kunt het tolvignet ook kopen bij de ANWB of bij tankstations voordat je bij Oostenrijk arriveert.

Tijdsverschil

Oostenrijk ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Er is daarom geen tijdsverschil tussen Salzburg en de Lage Landen. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk met die van ons.

Veiligheid

Hoewel Salzburg duidelijk een stad is, valt het met de criminaliteit erg mee. Zeker voor een toeristische bestemming is de kans dat je slachtoffer wordt van diefstal of een ander misdrijf niet zeer groot. Toch betekent het niet dat dit niet voorkomt in Salzburg. Ook hier kunnen zakkenrollers toeslaan of kan er in je auto ingebroken worden als men vermoedt dat er waardevolle spullen in achtergelaten zijn. Neem dus de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Zorg ervoor dat je geen gemakkelijke prooi bent en beperk het aantal waardevolle spullen dat je zichtbaar en bereikbaar bij je draagt. Laat geen zonnebrillen, tablets, camera’s of andere waardevolle spullen achter in de auto als je die parkeert in Salzburg.

Veiligheid