Musea in Salzburg

Als je Salzburg bezoekt dan zijn er een aantal musea die je kunt bezoeken. Mozart is hierbij de belangrijkste attractie. Je kunt zowel het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart als het woonhuis bezoeken waar hij vanaf zijn zeventiende met zijn ouders gewoond heeft.

Op deze pagina vind je informatie over de verschillende musea in en rondom Salzburg die volgens ons de moeite van het bezoeken waard kunnen zijn.
Hangar-7

In de omgeving van de luchthaven aan de Wilhelm-Spazier-Straße in Salzburg staat een bijzonder fraai vormgegeven bouwwerk. In dit vooral uit glas bestaande bouwwerk kun je verschillende historische vliegtuigen bewonderen. Hangar-7 is namelijk een vliegtuigmuseum. De collectie vliegtuigen, die al aan het eind van de jaren ’90 werden verzameld, staan bekend als ‘Flying Bulls’ en zijn onderdeel van de firma Red Bull. Regelmatig worden de vliegtuigen en helikopters ingezet tijdens verschillende evenementen en shows. In het glazen gebouw worden ook regelmatig kunst tentoonstellingen georganiseerd en is het mogelijk om aan te schuiven in het Ikarus restaurant.

Meer info over Hangar-7

Salzburg Museum

Niet ver van de Dom van Salzburg bevindt zich het populaire Salzburg Museum aan de Mozartplatz. Dit kunstmuseum is gespecialiseerd in de culturele geschiedenis van de stad en natuurlijk kunst. In de collectie wordt gezocht naar een verbinding met de stad, de provincie, de geschiedenis en/of maatschappelijke vraagstukken. Onder de collectie bevinden zich schilderijen, grafische kunst, speelgoed, muziekinstrumenten, meubels, fotografie, beeldhouwkunst, folklore, archeologie, architectuur, munten en wapens. Andere musea die onder Salzburg Museum behoren staan op de website.

Meer info over het Salzburg Museum

Salzburg Museum

Haus der Natur

In het jaar 1924 werd er door de zoöloog Eduard Paul Tratz een initiatief gestart tot het opzetten van een museum voor natuur en techniek. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een volwaardig museum waar je behalve veel over de natuur ook nog eens een wetenschappelijk centrum kunt ontdekken. Liefhebbers kunnen er verschillende testen uitproberen of deelnemen aan allerlei experimenten. Daarnaast biedt het Haus der Natur een aquarium met de kleurrijke onderwaterwereld en je kunt er ook nog verschillende bewonderen.

Meer info over het Haus der Natur

Museum der Moderne Salzburg

Sinds 2004 bestaat het Museum der Moderne Salzburg uit twee locaties. Het oudste onderdeel is de ‘Rupertinum’. Dit museum opende in 1983 de deuren als ‘Salzburg Museum of Modern Art and Graphic Collection’. Je kunt er onder meer van fotografie en grafisch design genieten. Het gebouw aan het Max Reinhardt plein werd oorspronkelijk gebouwd als ‘Collegium Rupertinum’ een stageplaats voor leerling priesters. Daarna werd het een studentenflat en uiteindelijk dus een museum. In 2004 werd het tweede onderdeel van het museum ‘Museum der Moderne Mönchsberg’ geopend. Dit onderdeel van het Museum der Moderne Salzburg bestaat voornamelijk uit hedendaagse kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Dit prachtige museumgebouw is een nieuw gebouw wat werd gebouwd naar aanleiding van een uitgeschreven wedstrijd voor architecten.

Meer info over het Museum der Moderne

Museum der Moderne Salzburg

Woonhuis van Mozart

In het jaar 1773 werd er een nieuw adres gevonden voor de familie Mozart aan de Makartplatz op nummer 8. Het huis aan de Getreidegasse werd te klein en had te weinig kamers. De vader van Mozart kon hier zijn zaak voortzetten in het onderhouden en verkopen van piano’s en Mozart zelf kon studeren en schreef er een aantal van zijn inmiddels beroemde muziekstukken. Uiteindelijk heeft hij hier zo’n vijf jaar gewoond en vertrok toen voorgoed naar Wenen. Het woonhuis van Mozart aan de Makartplatz in ingericht als museum. Je kunt er meubels uit die tijd bewonderen, familieportretten, muziekinstrumenten, audio- en video documenten en tijdelijke tentoonstellingen. Ook worden er regelmatig concerten georganiseerd.

Salzburger Spielzeugmuseum

Aan de Bürgerspitalgasse kun je een bezoek brengen aan het Salzburger Spielzeugmuseum. Dit speelgoedmuseum is uitermate geschikt om te bezoeken met kinderen. Zowel baby’s als peuter en kleuters kunnen hier op echte ontdekkingstochten uitgaan. Spelen, ervaring en verbazing zijn hier inspirerende thema’s. Op woensdagmiddag kunnen de kinderen zelfs deelnemen aan een echte voorstelling of ander theater workshop.

Meer info over het Salzburger Spielzeugmuseum

Salzburger Spielzeugmuseum

Panorama Museum

Het schitterende kunstwerk ‘Sattler-Panorama’ van landschapschilder Johann Michael Sattler is ondergebracht in het Panorama Museum Salzburg. Hij maakte het cirkelvormige schilderij, wat ook wel cyclorama wordt genoemd, in 1829. Sattler kreeg hierbij de hulp van Friedrich Loos en Johann Joseph Schindler. De afmeting van het schilderij 486 x 2553 cm geven je een idee van de grootte. Op het schilderij zie je het landschap van Salzburg met de stad, de bergen en natuurlijk de Salzach rivier. Voordat het Sattler-Panorama in het Panorama Museum terecht kwam, is de kunstenaar en zijn gezin zelf met het kunstwerk door Europa gaan reizen. Na diens overlijden heeft Sattler’s zoon Hubert het schilderij in diens bezit gekregen. Uiteindelijk heeft Hubert het schilderij aan de stad Salzburg geschonken.

Residenz

In het historische deel van Salzburg bevindt zich Residenz Salzburg. Voor zeer lange tijd heeft de prins aardbisschop van Salzburg dit paleis als verblijf in gebruik genomen. Het uitgebreide complex telt zo’n honderd-tachtig kamers en drie binnenplaatsen. Voorheen kwamen hier belangrijke persoonlijkheden voor een staatsbezoek en nog altijd wordt paleis Residenz door staatshoofden en politieke leiders bezocht. In het gebouw hangen allerlei kunstwerken uit de achttiende en negentiende eeuw, zijn er plafondschilderingen te bewonderen van onder andere Martino Altomonte en kun je prachtige zalen en andere karakteristieke ruimtes bewonderen. Met name de ‘Carabinieri Saal’ en de’ Rittersaal’ zijn behoorlijk erg indrukwekkend.

Meer info over Residenz zu Salzburg

Geboortehuis van Mozart

In het jaar 1756 werd de wereldberoemde componist Mozart geboren als Joannes, Chrysostomus, Wolfgangus, Theophilus Mozart. Zijn wiegje stond in de Getreidegasse op nummer 9 in Salzburg. Hij was het zevende en tevens laatste kind binnen het gezin.Vijf van hen overleden, zodat alleen hij en zijn zus Nannerl overbleven. Zijn leven stond al vrij vroeg in het teken van muziek. Met een vader als componist en violist kreeg hij het als het ware met de paplepel mee. Als familie gingen ze toeren door Europa om overal optredens te verzorgen. Het gezin woonde hier tot 1773. Pas in 1880 werd het geboortehuis van Mozart ingericht als museum. Naast portretten, documenten, en schilderijen tref je in het geboortehuis van Mozart ook een aantal van zijn muziekinstrumenten.

Meer info over het geboortehuis van Mozart

Geboortehuis van Mozart