Salzburg bezoeken

Salzburg ligt op gemiddeld zo’n 900 tot 1000 kilometer van Nederland. Dit is een afstand die prima met de auto, motor, camper of bus af te leggen is over de weg. Wie liever niet rijdt die kan ervoor kiezen om met het vliegtuig of de trein naar Salzburg te reizen. Salzburg heeft een eigen internationaal vliegveld waar je vanuit Nederland rechtstreeks op kunt vliegen. Binnen anderhalf uur kun je naar Salzburg vliegen. Met de trein is Salzburg ook prima te bereiken, mede door hogesnelheidstrein ICE International. Binnen 15 tot 18 uur reis je comfortabel per trein naar Salzburg.
Vliegen naar Salzburg

Dankzij Transavia en Easyjet kun je rechtstreeks vanuit Nederland naar Salzburg vliegen. Behalve Amsterdam Schiphol Airport kun je ook vanaf regionale luchthavens zoals Rotterdam en Eindhoven naar Salzburg vliegen. De exacte vluchtmogelijkheden willen weleens per seizoen schelen. De totale vlucht neemt iets minder dan anderhalf uur in beslag. Mochten er geen rechtstreekse vluchten naar Salzburg beschikbaar zijn dan bieden Austrian Airlines en Lufthansa mogelijkheden aan om met een overstap naar Salzburg te vliegen. Voor Lufthansa is de overstap normaal gesproken op Frankfurt, voor Austrian Airlines is dat op de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De prijzen van vliegtickets naar Salzburg beginnen vaak rond de honderd euro per persoon voor een retourtje, maar kunnen gemakkelijk oplopen naar een paar honderd euro. Dat geldt zeker voor de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Dat komt omdat de luchthaven van Salzburg ook veel gebruikt worden door mensen die in Oostenrijk voor de wintersport komen. Het Salzburger land bevat veel populaire skigebieden. Op tijd boeken is het advies als je tijdens een schoolvakantie naar Salzburg wilt vliegen.

Bekijk vliegtickets naar Salzburg bij Transavia

Met de auto naar Salzburg reizen

Als je met de auto naar Salzburg reist dan mag je rekenen op een reis die ergens tussen de acht en twaalf uur duurt. De verkeersdrukte en de vertrekplaats uit Nederland zijn hierbij natuurlijk bepalend. Bij extreme drukte, bijvoorbeeld in het vakantieseizoen, kan de reistijd soms flink oplopen. Dat komt vooral omdat de A3 door Duitsland ook onderdeel uitmaakt van de route richting het zuiden van Tsjechië, grote delen van Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en het noordoosten van Italië. In Duitsland geldt op redelijk wat delen geen maximumsnelheid, maar een adviessnelheid van 130 kilometer per uur. De tijden dat je nog serieus door kon scheuren over de Duitse Autobahn liggen inmiddels alweer ver achter ons. Verkeersdrukte, onnodig links rijden door medeweggebruikers en wegwerkzaamheden vormen een vertragende factor voor hardrijders. De daadwerkelijke gemiddelde snelheid ligt daardoor vaak een stuk lager dan de kruissnelheid die men eigenlijk zou willen rijden.

Om naar Salzburg te rijden heb je een Autobahnvignet nodig. Hoewel Salzburg natuurlijk net over de grens in Oostenrijk ligt wil je geen boete riskeren door geen geldig tolvignet te hebben zodra je deze nodig hebt. De vignetten zijn nodig voor de snelwegen, maar ook voor verschillende autowegen zoals de S-wegen. Je kunt in Nederland een vignet voor Oostenrijk bestellen. Dat kan bijvoorbeeld eenvoudig via internet. De vignetten zijn ook te koop in de ANWB-winkels. Tevens kun je ze bij de laatste tankstations voor de Duits-Oostenrijkse grens aanschaffen. De Autobahnvignetten zijn te koop voor 10 dagen voor 2 maanden of voor een heel jaar.

Met de auto naar Salzburg reizen

Houd er rekening mee dat er in de wintermaanden sprake kan zijn van winterse weersomstandigheden. Dat geldt ook voor de route door Duitsland naar Salzburg en in wat mindere mate ook voor Nederland. Winterbanden zijn tussen 1 november en 15 april verplicht in Oostenrijk als er sprake is van winterse omstandigheden. Omdat die beschrijving op verschillende manieren omschreven kan worden kun je het beste gewoon altijd met winterbanden naar Salzburg reizen in die periode.

Parkeren

Parkeerplek vinden op straat is in een stad als Salzburg niet altijd even gemakkelijk. Met name in het centrum en dan vooral in de oude binnenstad is het aantal beschikbare plekken beperkt. Je moet altijd betalen om te parkeren in het centrum. Op sommige plekken geldt er een beperking wat betreft de parkeerduur. Vaak kun je alleen maar voor korte tijd ergens op straat parkeren. Ons advies is om niet te moeilijk te doen en gewoon direct richting een parkeergarage rijden. Daar is vrijwel altijd plek en je weet zeker dat je geen parkeerboete kunt krijgen. Je betaalt achteraf het bedrag dat hoort bij de tijd dat je geparkeerd hebt gestaan. Wij parkeren onze auto altijd in de Altstadtgaragen. Deze parking ligt in de Mönchsberg. Binnen vijf minuten loop je de oude binnenstad in. Andere parkeergarages liggen aan de overkant van de Salzach, in het nieuwe centrum. Redelijk gunstig gelegen zijn de Mirabellgaragen en de Raiffeisen Garage.

Parkeren in Salzburg

Parkeer niet in de binnenstad

Tegenwoordig is de binnenstad (Altstadt) van Salzburg afgesloten voor toeristen die met de auto reizen. Het centrum is afgesloten met palen die uit het wegdek omhoog komen. Het verwarrende is echter dat deze palen van ’s ochtends 6.00 uur tot 11.00 uur gewoon naar beneden zijn. Google Maps (en wellicht ook andere reisplanners) is daar niet op afgestemd, waardoor je vanzelf de binnenstad in geloodst wordt. Eenmaal geparkeerd heb je na 11 uur ’s ochtends een probleem, omdat de binnenstad dan is afgesloten. Het verlaten van het centrum zonder speciale code is niet meer mogelijk. Tientallen dagjesmensen hebben inmiddels met hun auto opgesloten gezeten in de Altstadt. Je moet naar het politiebureau om een code op te vragen, nadat je de boete hebt betaald.

De waarschuwingsborden in het centrum zijn onduidelijk. Op het bord staat namelijk een verbodsbord met daarop een oude auto afgebeeld. Als Nederlander denk je dan dat dit met emissie te maken heeft, dus dat oude diesels het centrum niet in mogen. Het verbod geldt echter voor alle voertuigen. De lokale politie geeft aan dat er dagelijks klachten binnenkomen, maar int de boete van € 100,00 (contant, dus je mag eerst nog op zoek naar een geldautomaat) – na vertoon van kenteken- en rijbewijs – met plezier.

Betaal niet teveel voor je hotel

In Salzburg kunnen de prijzen voor hotels, appartementen en B&B’s aardig uit elkaar liggen. Het maakt niet alleen uit welke accommodatie je boekt, maar ook wanneer je reist en bij wie je boekt. Zo kan de ene hotelboekingssite soms zomaar tientallen procenten  goedkoper zijn dan de andere voor een bepaalde accommodatie. Als je zelf gaat zoeken zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Wij gebruiken daarom meestal Trivago. Deze site laat je eenvoudig voor de door jou gewenste data zien wat de beste prijzen per hotel, appartement of B&B zijn voor jouw reisperiode. Op die manier betaal je altijd de laagste prijs voor jouw accommodatie in Salzburg.

Vind de goedkoopste kamers in Salzburg via trivago.nl

Betaal niet teveel voor je hotel

Salzburg Card

Veel toeristische steden hebben een speciale toeristenkaart waarmee je gratis of voordeliger attracties, bezienswaardigheden en musea kunt bezoeken. Zo ook Salzburg. Hier heet deze kaart de Salzburg Card en is te verkrijgen voor een geldigheid van 24, 48 of 72 uur. Na aanschaf heb je gratis toegang tot de musea van Salzburg, de dierentuin van Salzburg, de kabelbaan Untersberg en de kabeltrein naar de Festung Hohensalzburg (inclusief entree tot het fort). Daarnaast heb je ook recht op gratis openbaar vervoer en een cruise op de rivier Salzach.

Je kunt de Salzburg Card vooraf via internet reserveren

Salzburg in één dag

Salzburg is heerlijk compact. Bijna de complete top 10 bezienswaardigheden van Salzburg bevindt zich binnen een straal van enkele kilometers. Een dag of zelfs een deel van een dag is daarom al voldoende om een mooie indruk van de stad te krijgen. De maandag is voor velen de minst geschikte dag om Salzburg te bezoeken omdat de meeste musea binnen de stad op maandag gesloten zijn. Mocht je alleen interesse hebben in de straten, pleinen en winkels dan kun je op een maandag hier wel prima terecht. De Festung Hohensalzburg is wel alle dagen van de week geopend, dus ook op maandag. Ga je om te winkelen naar Salzburg? Dan is het wel zo handig om te weten dat op zondag veel winkels in Salzburg gesloten zijn. Het lijkt erop dat alleen enkele toeristische winkels in het oude centrum van Salzburg ene permanente koopzondag hebben.

Met de hond naar Salzburg? Als je je hond mee wilt nemen naar Salzburg dan dient deze aangelijnd te zijn. Ook is er grote kans dat je musea en bezienswaardigheden niet binnenkomt met een hond of dat er als eis gesteld wordt dat de viervoeter gemuilkorfd is. Dat klinkt vaak heftiger dan het bedoeld is. Een stoffen muilkorf voldoet al. Er zijn geen uitzonderingen voor kleine hondensoorten, zo hebben wij uit eigen ervaring beleefd. Onze chihuahua mocht de Festung Hohensalzburg zonder muilkorf niet bezoeken.

Salzburg in één dag

Winkelen

Bij Salzburg denk je misschien niet direct aan winkelen. Een beetje ten onrechte, want Salzburg is een fijne winkelstad. Zowel in het centrum van Salzburg als daarbuiten vind je volop mogelijkheden om te winkelen. Het winkelaanbod in Altstadt bestaat vooral uit kleinere winkels, toeristenwinkels en ook wel wat nationale en internationale ketens. Over het algemeen is het hier gewoon heel fijn winkelen voor toeristen die op zoek zijn naar een leuk souvenir. Populaire winkelstraten zijn de Linzergasse en de Getreidegasse. Beide straten zijn autovrij wat winkelplezier ten goede komt.

Salzburg kent natuurlijk ook winkelcentra. In en vlakbij het centrum kun je terecht bij Forum 1 (vlak bij het Centraal Station) en het ZiB Shoppingcenter. De twee populairste winkelcentra liggen buiten de binnenstad. Voor koopjeszoekers is er outletmall McArthurGlen Outlet Shopping. Grote publiekstrekkers zijn de outletwinkels van Guess, Nike, Puma en Hugo Boss. Door de ligging in het zuidwesten van Salzburg ben je er zo vanuit Duitsland. Ook ligt dit outletcenter heel gunstig ten opzichte van de luchthaven. Feitelijk kun je te voet van het outletcenter naar de terminal van de luchthaven lopen. Vlak voor vertrek nog even inkopen doen behoort daardoor zeker tot de mogelijkheden.

Aan de westkant van Salzburg ligt Europapark. Verwar het niet met het gelijknamige pretpark in Duitland. Europapark in Salzburg heeft daar niets mee te maken. Europapark wordt gezien als een van de beste winkelcentra van Oostenrijk en zelfs heel Europa. Niet voor niets dat ook Duitse bezoekers dit grote winkelcentrum massaal weten te vinden. Voor toeristen die een dagje naar Salzburg komen zal Europapark niet meteen bovenaan de to-do-lijst komen vanwege de afstand tot het centrum. Wie echter winkelen als hoofddoel heeft en het matig tot slecht weer is in Salzburg, dan is het een goede optie om je bezoek aan de stad te wijden aan deze shopping mall. Het overdekte winkelcentrum is van alle faciliteiten voorzien zoals ruim vierduizend gratis parkeerplaatsen. Op een totale oppervlakte van ruim vijftigduizend vierkante meter zijn ongeveer 130 shops en horecazaken gevestigd. Jaarlijks trekt het winkelcentrum meer dan tien miljoen bezoekers.

Winkelen in Salzburg

Eten en drinken

Salzburg biedt zeer uiteenlopende mogelijkheden om te eten en te drinken. Voor het ontbijt loop je even binnen bij een bakkerij die je op zoete en hartige lekkernijen kan trakteren. Voor de lunch en het diner kun je terecht bij zowel traditioneel Oostenrijkse zaken als ook buitenlandse en internationale restaurants en andere eetgelegenheden. De stad kent buiten typisch Oostenrijkse gerechten zoals Schnitzel, Apfelstrudel en Sachertorte ook lokale gerechten en lekkernijen. Zo worden er op basis van de lokaal veel gekweekte groene kool gerechten gemaakt zoals Krautspatzen (macaroni met groene kool), Krautnudeln (noedels met groene kool) of Krautstrudel (bladerdeeg gevuld met kool). Wat we zelf als erg lekker ervaren hebben is Bierfleisch. Deze stoofschotel op basis van Salzburger bier (Stiegl) en vlees is een gerecht dat iets typisch voor Salzburg is. Met Stiegl hebben we meteen het onderwerp ‘drank’ aangesneden. Dit biermerk wordt al sinds het jaar 1492 in Salzburg gebrouwen en behoort tot de populairste biermerken van het land. In Salzburg zul je op zeer veel plekken de bieren van Stiegl getapt en geserveerd zien worden. Natuurlijk kun je in Salzburg ook de brouwerij zelf bezoeken waarbij je ziet hoe het bier gemaakt wordt en alles leert kennen over het merk Stiegl. Een rondleiding eindigt steevast in een café waar je de bieren kunt drinken.

Eten en drinken in Salzburg

Salzburg is ook een stad voor zoetekauwen. Men houdt er van chocolade wat geresulteerd heeft in een paar zeer goede chocoladewinkels. De favoriete chocolademaker van onze dochters is Zotter aan de Herbert-von-Karajan-Platz 4. Het is een klein winkeltje dat je zomaar voorbij zou kunnen lopen. Als je het over chocolade hebt dan moeten natuurlijk ook de Mozartkugeln ter sprake komen. Deze bonbons zijn in 1890 bedacht door de Salzburger banketbakker Paul Fürst. De naam zegt al voldoende over de vorm: het zijn ronde bonbons met een kern van marsepein en pistache. Om deze kern is een laag aangebracht van hazelnootnougat, amandelen en wederom pistache. De buitenkant is dan pure chocolade. Je kunt de Mozartkugeln van Fürst nog steeds kopen in Salzburg. Op vier verschillende locaties kun je de in zilver met blauwe folie verpakte Mozartkugeln kopen. Goedkoop zijn ze niet, waardoor veel mensen kiezen voor Mozartkugeln van andere fabrikanten. Dat er andere producenten zijn is het gevolg van het feit dat Paul Fürst ooit patent aangevraagd heeft voor zijn creatie. Hierdoor zie je ook Mozartkugels van onder andere Mirabell en Reber in de winkels en op de markten van Salzburg. Wij hebben verschillende varianten uitgeprobeerd en kiezen unaniem voor de Mozartkugeln van Fürst.

Mozartkugeln van Fürst