Het weer in Salzburg

De ligging aan de noordelijke kant van de Alpen geeft Salzburg een interessant klimaat. Er is officieel sprake van een gematigd landklimaat (Dfb-klimaat volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger), maar de zee heeft zeker nog invloed op het weer in Salzburg. Vanuit Frankrijk en België kunnen depressies vrij gemakkelijk tot aan Salzburg komen. De temperaturen kunnen hierdoor ook wat getemperd worden. Salzburg heeft daardoor slechts deels te maken met de grilligheid die bij een continentaal klimaattype hoort.

Winter

Salzburg kent vier seizoenen die vrijwel gelijk lopen met die in Nederland. De meteorologische winter begint op 1 december en duurt tot 1 maart. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond het vriespunt. Overdag ligt de maximumtemperatuur meestal net boven nul terwijl het in de nacht vaak licht tot matig vriest. Periodes met lagere temperaturen en vaak helder weer zijn mogelijk, net als tijden van warmer en vaak ook wat grijzer en natter weer. In de winter kan er aan de noordkant van de Alpen een föhnwind waaien waarbij het kwik flink op kan lopen. Temperaturen van 15 graden of hoger zijn dan tijdelijk geen uitzondering. De harde wind (soms tot orkaankracht) maakt het er dan helaas niet altijd even aangenaam op.

Sneeuw komt ook geregeld voor in de winter. Zowel december als januari tellen redelijk wat dagen met sneeuwval (13 tot 15 per maand, gebaseerd op langjarige gemiddeldes). Gemiddeld valt er dan 5 tot 20 centimeter per maand. Het ene jaar valt er beduidend meer sneeuw dan andere jaren. Sneeuwval kan net als bij ons voorkomen tot eind maart of begin april. De bergtoppen rondom Salzburg zien vaak vaak langere tijd wit in de winter.

Winter in Salzburg

Voorjaar

In maart breekt normaal gesproken de lente aan. Sneeuw en vorst komen wat minder vaak voor, hoewel de kans op nachtvorst nog redelijk groot is. De zon laat zich duidelijk al wat meer zien en ook de gemiddelde temperaturen lopen op. Naarmate het voorjaar verstrijkt neemt de kans op neerslag toe. Zowel het aantal regendagen als de hoeveelheid neerslag per maand stijgt richting de zomer. Het samenspel van regen, zon en hogere temperaturen zorgt ervoor dat de natuur tot leven komt. De heuvels kleuren fel groen en de bloemen laten zich zien. Dit is de mooiste periode in Salzburg, vooral de maanden april en mei.



Zomer

De zomer is de warmste, natste en zonnigste periode van het jaar. De maximumtemperatuur stijgt in de maanden juni, juli en augustus naar gemiddeld 22 tot 24 graden Celsius. Er zijn redelijk wat dagen te noteren waarop de zomerse grens van 25 gehaald wordt en ook dagen met tropische temperaturen van tenminste 30 graden komen meestal wel een paar keer in een jaar voor. ’s Avonds koelt het in de zomer gemiddeld af naar zo’n 10 tot 12 graden. In de stad kan de bebouwing ervoor zorgen dat de warmte wat langer vastgehouden wordt. Op de warmere dagen kan het daarom in de zomer soms nog lekker zwoel zijn in de avond. Daartegenover staat dat een regenachtige grijze dag met temperaturen die de twintig graden overdag niet halen ook tot de mogelijkheden behoren.

De zomermaanden zijn de natste maanden in Salzburg. De gemiddelde neerslagsom stijgt naar ongeveer 150 millimeter. Dat is zowat het dubbele van wat we in Nederland meten. In Salzburg neemt vooral de intensiteit van de buien toe waardoor de neerslagsom opgevoerd wordt. De zomermaanden kennen ook de grootste hoeveelheid zonneschijn.

Najaar

Vanaf september dalen de temperaturen. Omdat de zon lager komt te staan merk je dat de kou wat eerder op de dag invalt, ook tijdens aangename nazomerdagen. De hoeveelheid neerslag neemt gelukkig ook af, hoewel ook hier geldt dat het ene jaar het andere jaar niet is. November is een maand die officieel tot de herfst hoort, maar die af en toe een flink winters karakter kan hebben. Sneeuwval en in de nacht matige tot soms strenge vorst behoren tot de mogelijkheden. Er zijn echter ook jaren waarin het kwik in november nog een keer de twintig graden overschrijdt.